16.09.2021

Денят, в който разбрахме как ще се развива индустрията

Международната хибридна конференция „Предизвикателства пред трансформацията на индустрията“ се проведе в рамките на изложение MachTech&InnoTech 2021

Какво придстои пред индустрията? Кои са иновативните дигитални решения за улесняване на индустриалните процеси? Какво трябва да знаем за роботите, преди да ги внедрим в производството си? Как се осъществява връзката между науката и бизнеса при дигиталната трансформация? Отговори на тези и още много въпроси получиха присъстващите на Международната хибридна конференция „Предизвикателства пред трансформацията на индустрията“ на 14 септември. Общо 11 лектори представиха своите визии и споделиха знанията на както на онлайн-аудиторията, така и на присъстващите в залата.

Събитието бе част от мащабната съпътстваща програма на изложение MachTech&InnoTech, което от 14 до 17 септември събира в Интер Експо Център сектора на металообработката, индустриалните технологии, софтуера и автоматизацията. Международният форум се провежда съобразно изискванията на националните здравни власти, осигурявайки условия за оптимална здравна безопасност.

Официално хибридната конференция откриха Ива Герасимова, заместник-управител изложбена дейност Интер Експо Център, Бойко Таков, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) Бойко Таков и инж. Илия Келешев - председател на Българска браншова камара – машиностроене. Конференцията се организира съвместно от Интер Експо Център, ИАНМСП и Българска браншова камара-машиностроене.

Настояще и връзката между науката и бизнеса

Съвсем логично, събитието започна с поглед върху настоящата обстановка. Инж. Илия Келешев даде възможност на присъстващите да придобият ясен поглед за фирмите от подсекторите на машиностроенето и начерта пътищата за повишаване на конкурентоспособността.

Последва директно онлайн включване на Джон Харкин, Senior Policy Advisor CEEMET – Европейската работодателска организация, представлялаща интерестите на металообработващата, инженерно-технологичната и технологично-базирана индустрия. CEEMET представлява 220 000 европейски държави. Експертът спря вниманието върху дигитализацията, безопасността и здравето в работния процес. „Безопасността се крие в баланса между регулациите и иновациите“, каза той. Джон Харкин спря вниманието и върху психологическите рискове, технологичните решения, свързани с опазване на работещите, сред които смарт-сензори, взаимодействие човек-машина, кобонти и екзоскелети.

След Джон Харкин на сцената излезе  проф.д-р инж. Илия Железаров, ректор на ТУ-Габрово. Фокусирайки се върху връзката между науката и бизнеса при дигиталната трансформация, той разкри по какъв начин ТУ-Габрово си взаимодейства с местния бизнес. Проф. Железаров разкри повече за новооткрития Габрово Тех Парк, в който има 18 лаборатории.

Дигитализация в действие

Новите бизнес модели и новите начини на мислене са обвързани с дигиталния подход, каза Инж. Петър Кацаров, Мениджър Motion Control в Сименс Дигитални Индустрии. Специалистът се спря върху дигитализацията в действие, онагледявайки я с примери от технологичната реалност. Представяйки дигиталната CNC система SINUMERIK ONE, той подробно илюстрира предивствата на интегрираните цялостни решения, отварящи нови хоризонти пред машиностроителите.

Високите технологии създават неограничените възможности. В това се убеди публиката, след като физически на сцената се качиха Георги Бахчеванов и Георги Стоянов от Солтех, а виртуално - Майкъл Дик – от Siemens digital industries software. Те споделиха опит и концепции по темата за дигиталните решения за ускоряване и улесняване на ежедневни индустриални процеси.

Ползите от високите технологии и тяхното внедряване бяха фокус в участието на инж. Нишан Бъздигян – управител на „РАИС“. Нагледно той разви визията си за Дигиталните близнаци – умната фабрика на „утрешния ден“. Присъстващите с интерес забелязаха и интересната мисъл в презентацията му, че COVID-периодът може да бъде време за скок в технологиите, за нови разработки на по-комплексни мултифункционални машини.

Ползи за производството, оптимизация при търговията

Своите вдъхновение, енергия, визия и експертиза през втория панел предаде Мариана Печеян . Управляваща ВСК Кентавър" и "ВСК Кентавър-ИЗ Динамика", тя запозна публиката с практическото прилагане на съвременни системи за управление на производствените процеси. Мариана Печеян сподели богатия си опит от ползите при внедряването на иновациите във всеки технологичен процес – както по отношение на производството, така и за проследимостта.

След нея на подиума застана Адриан Базаван от DG Trade. Той представи новия портал Access2Markets, едно гише, разработен от DG TRade към Европейската комисия. Платформата дава възможност за оптимизиран внос и износ на стоки и услуги в рамките на Европейския съюз.

Роботите вече са повече от реалност; те са достъпни

Да, роботите вече се използват масово в индустрията, за различни операции. Именно процесът по внедряването им бе акцент на Светослав Василев, SIVIKO. „Роботите са все по-достъпни“, категоричен е той. Според представените от него данни инвестицията в подобна машина се възвръщат за 1.5 до 5 години, при експлоатационен период от 15 години. За да бъде постигнато оптимизирането на производството, е вашно индустриалният робот да бъде правилно интегриран, категоричен е той. „А това изисква ежедневна работа с него“, допълни Светослав Василев.

Технологичната и информативна съпътстваща програма на MachTech&InnoTech 2021 продължава и през останалите изложбени дни. Подробно можете да я разгледате на линка: www.machtech.bg/program

Вратите на MachTech&InnoTech са отворени от 14 до 17 септември за посетители, както следва:

14 – 16 септември: от 10.00 до 18.00 часа
17 септември: от 10.00 до 17.00 часа