новини

Осигуряването на средства за устойчиво развитие и мерки за климата и финансовите инструменти за преход към зелена икономика са двете основни теми на форума „Икономика за жива планета“, организиран от WWF България в партньорство с Представителството на Европейската комисия в България и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Събитието, което се провежда в Интер Експо Център, събира заедно създатели на национални политики, международни икономисти, експерти по темата „устойчиво развитие“, представители на бизнеса и обществения сектор от Европа и Азия.

Форумът ще предложи възможни решения на въпроса как в условията на мултилатерализъм светът може да постигне успешен преход към зелена икономика, да преодолее пълноценно настоящото множество от политически и икономически кризи и да подсигури постигането на Целите за устойчиво развитие 2030 г.

„Ние можем да бъдем един нов пример и модел за развитието такова, каквото трябва да бъде в бъдеще“, каза ръководителят на WWF България Веселина Кавръкова, откривайки форума. Според нея отговорите на въпросите, които събитието поставя могат да бъдат търсени в две посоки – климатичните въпроси и сътрудничеството. Тя изрази надежда и увереност, че ще бъде извлечена максимална полза от предстоящите дискусии. Нейното слово бе последвано от приветствие на настоящия български президент Румен Радев, което бе прочетено пред присъстващите. Видео приветствие отправи и Кармену Вела, европейски комисар за околна среда, морско дело и рибарство.

Ръководител на Представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев увери, че ЕС ще продължава да инициира и поддържа амбициозни климатични политики.

Сред участниците във форума са Деметрес Каравелас, Ръководител на WWF Гърция, Хулио Тресиера, WWF Холандия, Такайоши Като, политически анализатор, ОИСР, Филип Пипаер, програмен специалист, ЮНЕСКО и Ана Бачурова, сътрудник "Политики и климат", ЕБВР.