новини

Откриването направиха зам.-министърът на земеделието Лозана Василева и омбудсманът Мая Манолова

Заместник-министърът на земеделието Лозана Василева, омбудсманът на Република България Мая Манолова, Ивайло Иванов – управител на Интер Експо Център, Атанас Урджанов - председател на УС на Асоциация на месопреработвателите в България, инж. Димитър Зоров - председател на УС на Асоциацията на млекопреработвателите в България, Мариана Кукушева - председател на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите, Радослав Радев - председател на УС на Националната лозаро-винарска камара, Константин Ламбрев - председател на УС на Съюз на преработвателите на плодове и зеленчуци, Михаил Абаджиев - председател на УС на Национална асоциация Хотел, Ресторант, Кафетерия и Албена Симеонова - председател на Българската асоциация биопродукти, откриха международните изложения в хранително-вкусовата промишленост и хорека сектора, които традиционно се провеждат в залите на Интер Експо Център.

„За нас от Интер Експо Център е голяма чест, че за поредна година толкова много браншови организации обединяват усилия, за да се получи най-голямото бизнес събитие в София. По време на мащабното събитие повече от 450 фирми представят продукти и иновации от най-високо ниво. Интер Експо Център посреща  над 150 нови изложители и 80 чуждестранни участници. За всички посетители от 8 до 11 ноември ще бъдат на разположение 6-те зали на Интер Експо Център с обща площ от 16 000 кв. м. През тази година се очаква ръст на посетителите от над 22 000 души, което гарантира успешното провеждане на бизнес форума“, каза управителят на Интер Експо Център Ивайло Иванов.

Заместник министърът на земеделието, храните и горите д-р Лозана Василева откри изложенията и коментира: „Хранителната индустрия е с водещи позиции в световната икономика и точно за това изложенията са особено ценни. Те показват пред потребителите новите стандарти за висококачествени продукти“. „Изложенията, които откриваме днес, се отличават с голям авторитет, защото съчетават в едно традиции и новаторство. Презентираните продукти, предимно български, но и чуждестранни, са с високо качество и показват последните достижения и технологии в различните браншове“, подчерта Василева.

Омбудсманът на България Мая Манолова сподели, че самият факт, че това е 24-тото издание на най-старото от изложенията - Булпек, говори само по себе си за авторитета на събитието. Омбудсманът се похвали с успехите, които са постигнали заедно с браншовите организации за защитата на българския потребител. Мая Манолова сподели, че е много важно какво слагаме на трапезата си, защото от това зависи здравето на българската нация.

Председателят на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева поздрави всички с църковния празник Архангеловден, който е и празник за хранително-вкусовата промишленост. Според Мариана Кукушева тази година е изключително важна за изложенията, защото те вече са европейски. Всички изложители са търсени от европейските и световни търговци. Кукушева припомни, че зад щандове стоят искрените представители на бранша, хора с открит бизнес, плащащи данъци.

Поздравителен адрес за изложенията беше връчен и от името на изпълнителния директор на Държавен фонд Земеделие Живко Живков. „Искам да благодаря на всички участници в изложенията за доброто сътрудничество и ползотворните усилия в общата ни кауза – развиването на модерното земеделие в България и производството на качествени български продукти за родните и чуждестранни производители. Постигнатите реални успехи в сектора нямаше да са възможни без активния диалог с представителите на Вашите асоциации“.

Директорът на БНТ 2 Катя Генова представи кампанията „Купувам българското“. „Купувам българското“ е кампания с над 1500 изготвени репортажа. Вече 3 години показваме не само как оцеляват млекопроизводителите, но и как успяват. С времето влязохме в контакт с браншовите организации, което е изключително полезно за нас и зрителите ни“, завърши Катя Генова.

Изложенията МЕСОМАНИЯ, СВЕТЪТ НА МЛЯКОТО, БУЛПЕК, САЛОН НА ВИНОТО, ИНТЕРФУД & ДРИНК и СИХРЕ продължават до 11 ноември.

Интересът на чуждестранните участници ежегодно е провокиран от добрите възможности за делови контакти, които предоставят изложбите, както и това, че на едно място намират среща всички сектори на хранително-вкусовата промишленост и хорека индустрията.

Изложенията, които предизвикват бизнеса за повече

Освен голямото разнообразие от продукти, посетителите ще могат да се възползват и от богатата съпътстваща програма. България се готви за европейското си председателство в началото на 2018 г. В тази връзка в залите на Интер Експо Център ще се организира Форум „Българските биопродукти по време на българското председателство на съвета на ЕС“.

Кулинария от най-високо ниво

Кулинарията е висша форма на изкуство, създаваща култура на хранене. Поредно доказателство за това са провеждащите се престижни кулинарни събития. Националната квалификация на най-престижното състезание за професионални готвачи - Bocuse d’Or, и GastronomiX - кулинарен форум за професионалисти, в който утвърдени български и световни авторитети в професионалната кухня и ресторантьорството предават знанията и опита си на свои колеги. В битка отново ще се впуснат кулинарите професионалисти по време на кулинарното състезание UniChef.

Богатата съпътстваща програма

Изложенията ще бъдат с богата съпътстваща програма. На Международния пица шампионат ще може да се наблюдават пицари от България, Италия, Франция, Испания, Полша, Русия, Румъния, Сърбия, Англия, Германия и други държави. Събитието ще предостави възможност на всички участници да покажат уменията си в три основни категории: класика и наполетана, креатива и романа и пица акробатика.

Български бариста шампионат - майсторите на кафе напитките творят „чудеса” за небцето и очите. 10 от най-добрите български баристи ще премерят сили, като победителят ще спечели титлата Български бариста шампион за 2017 г. и правото да представлява страната ни на Световните финали в Италия през 2018 г. Презентация на тема Шоколад и вино ни отвежда по тайнствените стъпки на шоколадовото изкушение и любимата напитка и посвещаването на аудиторията в тайнството на тяхното съчетаване.

Съпътстващата програма се допълва от двустранни срещи в рамките на Българо-румънски бизнес форум, които дават възможности за нови партньорства.

Дегустация под мотото „Здрави и силни от малки“, организирана от Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци, ще покаже на най-малките посетители колко полезни и вкусни са плодовете и зеленчуците. Конференцията Kosher & Halal Certifications: a passport to export, организирана от Гръцката международна бизнес асоциация ще запознае специалистите със спецификите на този вид производство. Десетото си издание ще отбележи конкурсът „Златен медал с диплом“ за качествени и оригинални пазарни продукти и/или адитиви.

Всички новини за изложенията ще откриете в сайта - food-exhibitions.bg