новини

Интервю на Ивайло Иванов, управител на Интер Експо Център, пред сп. "ТД Инсталации"

Предстои тазгодишното издание на международното изложение в областта на осветителните технологии Light+Building. Като официален представител на организаторите по какъв начин съдействахте на компаниите, които ще бъдат сред изложителите?

Днес ставаме свидетели на свят, пленяващ с глобалността и високите си технологии. Изключителното време, в което живеем, предоставя невероятни възможности и е благодатна почва за създаване на контакти. Всичко това е предпоставка за изграждане на успешен бизнес в почти безброй направления.

Ние в Интер Експо Център сме домакини на много изложения и събития. Съзнаваме, че заради невероятната динамика на съвременния свят международните форуми имат все по-важно значение за всеки сектор. Изложенията са местата, на които се показват най-новите продукти, намират се правилните клиенти, партньори в бизнеса и се изграждат дълготрайни визии.

От 1 април 2016 г. сме официален представител на Мессе Франкфурт в България. Като един от основните организатори на търговски изложения в света, панаирът е ключов фактор за всеки отрасъл. Сред главните е високотехнологичният сектор на осветлението, електротехниката, автоматизацията на дома и сградите. Към него е насочен и най-големият световен специализиран панаир за сектора - Light+Building, провеждащ се на всеки две години. Той е с основно значение за архитектите, интериорните архитекти, дизайнерите, проектантите, инженерите, занаятчиите и дистрибуторите от цял свят. През тази година ще се проведе от 18 до 23 март, а мотото му е "Свързано - сигурно - удобно". В световен мащаб събитията на Мессе Франкфурт за осветление и строителни технологии са на три континента – в Европа, Азия и Южна Америка. Обединяват и представят различните аспекти на технологиите за осветление и сградни услуги. Включват 13 панаира, простиращи се на 600 000 кв.м площ; изложителите са 7200, а посетителите – 503 000.

Интер Експо Център, като официален представител за Мессе Франкфурт в България, винаги е подкрепял бизнеса у нас. За тазгодишното издание на Light+Building помогнахме по всички възможни начини. Българските компании подпомагаме с подробна информация, обсъждаме сроковете, съдействаме при избора на място за щанд и консултираме, за да се представят по най-добрия начин.

Какъв е броят на българските изложители през 2018 г. и какъв тип компании са те?

На последното си издание през 2016 г. изложение Light+Building събра 2626 изложители, чиито щандове заеха площ от 249 100  кв.м и бе посетено от 216 610 посетители.

За пореден път в световния форум през 2018 г. български компании ще участват със свои щандове. Общо 11 ще бъдат фирмите от нашата страна. Те ще покажат продукти от областта на smart контактите и осветлението, осветителните тела и LED технологиите, компонентите за осветление, светодиоди, електронни продукти, кабелни снопове, сензори, електрически табла и прожектори.

Забелязва ли се някаква тенденция сред участниците през годините и доколко това е обвързано с актуалното състояние на сектора у нас?

Всяко следващо издание на Light+Building бележи ръст на изложителите, посетителите,  показаните продукти и услугите. През 2018 г. се регистрира над 5% ръст в броя на изложителите спрямо предходното издание. Най-много са компаниите от Италия, Китай, Австрия, Полша, Великобритания, Белгия, Холандия, Турция.

Положителните световни тенденции, разбира се, намират пряко отражение и у нас. Доказалите се български компании в сектора търсят нови пазари и партньори в чужбина. А най-доброто място за осъществяването на това са мащабните събития, които събират сектора. Интересът на българския бизнес към Light+Building постоянно расте. Това се доказва от тенденцията на всяко негово следващо издание свои щандове да имат все повече компании от държавата ни. Всичко това е доказателство, че много български фирми вече не са насочени само към Балканския регион, но и към европейския и световен пазар. В тази връзка искам да подчертая положителните тенденции за бизнеса у нас. Те се доказват от изложението Българска строителна седмица, което ще се проведе в Интер Експо Център от 7 до 10 март. Увеличените търговски площи и интерес от страната и чужбина са пряко следствие от положителните условия в сектора.

Какви съвети бихте дали на желаещите да разгледат Light+Building? Организирате ли общо посещение на изложението?

Light+Building е с основно значение за сектора. Посещаването му е инвестиция в бъдещето на всяка компания. Имайки предвид присъствието на световните лидери, иноваторите и професионалистите, добавената стойност, която носи присъствието там като посетител или изложител, е огромна. За изданието през 2016 г. се наблюдава устойчив ръст на българските посетители от близо 20%. Всъщност Light+Building е вторият най-посещаван от българските компании панаир във Франкфурт след Automechanika.

Като официален представител на Мессе Франкфурт в България, Интер Експо Център съдейства за осъществяване на посещения на фирми от България чрез различни способи. Отворени сме към българския бизнес, защото у нас има голям капацитет, новаторство и желание за развитие. Готови сме във всеки един момент да помогнем с всичко възможно на желаещите да посетят световните форуми на Мессе Франкфурт.