новини

Изложението отчита 40% ръст на площите и изложителите за последните три години

Осмото издание на MachTech&InnoTech Expo е изключително положителен сигнал за успешното развитие на секторите "Машиностроене" и "Металургия"; доказателство за това е участието на широк кръг чуждестранни компании от Полша, Унгария, Италия, Швеция, Румъния, Турция, Израел; дори Китай. Това коментира заместник-министърът на икономиката Александър Манолев при откриването на единственото в България изложение за машини и технологии в металообработката. "Важно е, че изложението се фокусира върху сектори с потенциал, в които широко навлизат интелигентните технологии в производството", каза той. Износът на тези сектори е достигнал 3,8 млрд. евро, което е ръст с 12% спрямо 2016 г. "Това на първо място означава, че българските компании стават все по-конкурентни, а производителността е с висока добавена стойност и структурата на икономиката се подобрява", отбеляза Манолев.

"Новите технологии са водещ фактор за развитието на икономиката днес, а център на икономиката е индустрията, която се развива с добри темпове", коментира Петър Денев, заместник-председател на Българската стопанска камара (БСК). Той изрази мнение, че машиностроенето е основният движещ стълб на индустрията и почти 90% от продукцията се изнася. В партньорство с БСК и международната бизнес мрежа Enterprise Europe Network Интер Експо Център за поредна година организира B2B MatchMaking срещи и свързва българските и чуждестранните компании.

"През тази година MachTech&InnoTech Expo е в още по-големи мащаби. Изложението се събира в три зали, на обща площ от 7500 кв.м.", каза управителят на Интер Експо Център Ивайло Иванов. За последните три години изложението отчита 40% ръст на площите и изложителите, с което се превръща в едно от ключовите събития за индустрията.

Колективно австрийско участие

През тази година за първи път във форума водеши австрийски фирми се включват с колективно участие. "Отношенията на България и Австрия в сектора на индустрията имат дълга история, почти 55 години. В Австрия делът на машиностроенето е 25% от общия дял на индустрията в икономиката и по-голямата част от фирмите са малки и средни предприятия", коментира на церемонията по откриване Expo Улрике Щрака, търговски съветник при Австрийското посолство. Фирми с техника за раздробяване и шредиране и машини за автоматизация са сред австрийските компании, които се представят на изложението и търсят дълготрайни партньорства и контакти с българския бизнес.

Още от първия ден на изложението автоматизирани машини и „умни“ технологии в полза на индустрията започнаха да се движат на пълни обороти. Най-новите продукти и иновативни решения на над 150 водещи световни компании в сектора като Mazak, Kawasaki, Trumpf, Fanuc, Kuka, Yaskawa ще бъдат представени чрез техните български и регионални представителства.

„Много добри посещения от специалисти миналата година са причина да се включим и в това издание на MachTech&InnoTech Expo”, каза Милена Кацарска, мениджър продажби на Тrumpf, България. Компанията е водеща в листовата обработка и в топ пет в света в индустриалното машиностроене. Но преди всичко участието е имидж за бранд като Trumpf, коментира Кацарска. Това е  доказателство за високото признание на индустрията за MachTech&InnoTech Expo, което продължава да се развива с бързи темпове.

Епохата на автоматизацията

С по-голям щанд тази година участва и българската компания Euromarket. "С положителна нагласа сме за тазгодишното изложение с очаквания за още нови клиенти и успешни сделки", коментира мениджър “Mетал” Добромир Петков. Акцент тази година е дигитализацията при работа с машините. Новото при стандартните роботи е комуникацията и промяната в начина на работа, управлението му става възможно през компютъра, таблета или телефона. Благодарение на високите технологии, машината може да бъде контролирана от всяка точка по света. При възникване на проблем машината известява оператора със съобщение и работния процес може да бъде прекъснат изключително бързо.

За първи път на изложението на 27 март ще се проведе Sofia Industrial 3D Printing forum, чиято цел е да докаже с практически казуси и демонстрации, че използването на 3D принтирането в индустрията като добавъчно производство намалява времето за работа и материалните отпадъци. „Интелигентна i-smart фабрика“ и „Запознай се с твоя нов колега - коботът“ са сред другите ключови събития на форума.

В богатата съпътстваща програма в дните на изложението, в подробни презентации и демонстрации компаниите ще представят предимствата на технологиите си.

Пълната програма на изложението може да видите  ТУК.

Повече за новостите на МachTech&InnoTech Expo 2018 ТУК.

Паралелно, от 27 до 29 март, ще се проведе Вода София - единственото в България изложение за водния сектор.