новини

Общо 155 участници. 100 научни проекта от 39 държави. Млади учени, които представят бъдещето на различни научни сектори. От 14 до 17 септември широко своите врати отваря 31-ото издание на Европейския конкурс за млади учени (EUCYS), по време на който ще бъдат представени най-добрите и отличилите се ученически научни постижения. За първи път световното събите се провежда в България, а организатор е Министерството на образованието и науката в партньорство с Института по математика и информатика при Българска академия на науките и с финансовата подкрепа на Европейската комисия.

В изложбени зали 5 и 6 на Интер Експо Център международният форум събира участници от 39 държави – както страни членки на Европейския съюз, така и от държави извън него. В продължение на три дни младите учени от цял свят, на възраст между 14 и 20 години, ще представят проекти от областите на компютърните и инженерните науки, медицината, химията, биологията, околната среда, математиката, физиката.

Представяне в детайли на научните разработки

Форматът на EUCYS е отворен за публиката. Това дава възможност на любопитните посетители да посетят щандовете и свободно да комуникират с участниците, да задават своите въпроси и да се запознаят в детайли с представяните научни разработки. Българската страна  е представена от отбора от младите учени Звездин Бесарабов, Андрей Гиздов и Николай Пашов. Участията се осъществяват с подкрепата на Министерство на образованието и са част от програмата му за развиване на млади таланти.

Началото на EUCYS бе дадено с официално откриване, в което участие взеха кметът на София Йорданка Фандъкова, заместник-министърът на образованието, Таня Михайлова и българският еврокомисар Мария Габриел.

 „За първи път сме домакин; но с най-голям брой участници“, каза заместник-министърът на образованието, Таня Михайлова. Столичният кмет Йорданка Фандъкова отбеляза, че иновациите са най-важни за подобряване на живота на хората и средата на градовете. „Ще говорим все повече за изкуствения интелект, за цифровите технологии като възможност и като изискващи да се справяме с предизвикателства“, отчете българският еврокомисар Мария Габриел.

В рамките на международният научен форум се провежда и фотографската изложба „Антарктика – поглед от другата страна на света“. Тя предоставя на посетителите възможността да се запознаят с тайните на Антарктика през обектива на завладяващи художествени фотогравии.

Любителите на науката могат да посетят Европейския конкурс за млади учени (EUCYS) в Интер Експо Център от 9:30 ч. до 16:00 ч.

КЪМ ВСИЧKИ НОВИНИ >>