09.11.2023

​Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев откри Международните хранителни изложения и Wine&Spirits Show

От 8 до 11 ноември бизнес форматите събират над 460 изложители и хиляди посетители от България и чужбина

Хранителната индустрия ще е устойчива и успешна със силна пазарна ориентация. Нужно е да се свърже агрохранителната верига. Това бяха две от посланията, отправени от министъра на земеделието и храните Кирил Вътев при откриването на Международните хранителни изложения МЕСОМАНИЯ, БУЛПЕК, ПЪТЯТ НА МЛЯКОТО, ИНТЕРФУД & ДРИНК и Wine&Spirits Show на 8 ноември.

До 11 ноември международните бизнес формати събират в Интер Експо Център над 460 изложители и хиляди посетители от България и чужбина от целия хранително-вкусов сектор. По време на откриването управителят на Интер Експо Център Ивайло Иванов поднесе икона с лика на св.Архангел Михаил и поздравителен адрес на Атанас Урджанов, Председател на УС на Асоциация на месопреработвателите в България, по повод 30 години МЕСОМАНИЯ и професионалния празник на месопреработвателите – Архангелов ден.

„За мен е огромно удоволствие да застана тук днес“, отчете министър Кирил Вътев. Официалната церемония съвпадна с деня, в който почитаме св.Архангел Михаил – Архангеловден. Министър Кирил Вътев отчете голямата роля на Международните хранителни изложения за българската икономика. Той определи и основните приоритети на оглавяваното от него министерство – да свърже агрохранителната верига на производителите и преработвателите. „Това е с основна предпоставка за успеха на българските продукти на пазара“, отбеляза той и пожела успех на Международните хранителни изложения и Wine&Spirits Show.

17% от общата добавена стойност

„Производството на храни и напики формира 17% от общата добавена стойност в индустрията“, информира Ирина Щонова, зам.-министър на икономиката и ииндустрията. Тя посочи, че в сферата оперират 6000 фирми и 80 000 души. За 2021г.производството на храни расте с 6,1%, за 2022 – 7,6%, а напитките – с над 10%.

Ирина Щонова подчерта, че Международните хранителни изложения и Wine&Spirits Show са сред най-големите и значими събития за производителите, преработвателите и търговците в ХВП-индустрията в региона. Те са важни и насърчават постиженията на фирмите, които дават още по-висока добавена стойност на българската икономика.

Още по-мащабни

„Залите са пълни с изложители, посетителите и съдържание“, посочи в словото си управителят на Интер Експо Център Ивайло Иванов.  Той отчете, че през тази година МЕСОМАНИЯ, ПЪТЯТ НА МЛЯКОТО, БУЛПЕК и ИНТЕРФУД & ДРИНК и Wine&Spirits Show са по-мащабни и многоцетни, а изложителите и съпътстващите събития – още по-многоройни.

Ивайло Иванов поздрави имениците по повод Архангеловден и поднесе икона с лика на св.Архангел Михаил и поздравителен адрес на Атанас Урджанов, Председател на УС на Асоциация на месопреработвателите в България, по повод 30 години МЕСОМАНИЯ и професионалния празник на месарите и месопреработвателите.

„30 години със собствено лице“

През тази година изложение МЕСОМАНИЯ отбелязва юбилей, под наслов „30 години със собствено лице“. „Изложителите, производители и преработватели, дистрибутори и други, представят традиционни и нови продукти“, отбеляза Атанас Урджанов, предс. на УС на АМБ. Той благодари за добрите партньорски отношения на Интер Експо Център, Министерството на земеделието и храните и Държавен фонд „Земеделие“. Атанас Урджанов благодари на земедеския министър Кирил Вътев за добрата координация и за ролята му при развитието на изложение МЕСОМАНИЯ и избирането на името му преди 30 години.

Защита на българските продукти

През последната година Асоциацията на млекопреработвателите и МЗХ, след близо половин десеетилетие, са защитили няколко класически български продукта – киселото мляко, бялото саламурено сирене и др. За това информира Димитър Зоров, предс. на УС на Асоциацията на млекопреработвателите и изрази надежда, че това ще даде „глътка въздух“ на млечното животновъдство. „Трябва да благодарим на всички от организаторите; специално на управителя на Интер Експо Център, Ивайло Иванов и предшественика му, Иван Иванов, който широко прегърна тази инициатива още в началото ѝ“, призова Димитър Зоров.

Най-важните изложения в региона

Като „най-важното изложение в региона и за икономиката“ определи ИНТЕРФУД & ДРИНК посланикът на Съединените американски щати Кенет Мертен. Той изрази задоволството си от нарастващият с всяка година брой на чуждестранните изложители и американските компании, опериращи в различни икономически браншове в България.

В церемонията по отриване участие взеха: министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, зам.-министър на икономиката и индустрията - Ирина Щонова, Ивайло Иванов - управител на Интер Експо Център, Кенет Мертен - посланик на САЩ, Джузепина Дзара - посланик на Италия, Светлозар Патарински – изп. директор на Българска агенция по безопасност на храните, Антоанета Божинова – изп. директор на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци, Атанас Урджанов – предс. на УС на Асоциация на месопреработвателите в България, Мариана Кукушева - предс. на УС на Национален браншови съюз на хлебарлите и сладкарите, Димитър Зоров - предс. на УС на Асоциацията на млекопреработвателите.

Вратите на Международните хранителни изложения МЕСОМАНИЯ, БУЛПЕК, ПЪТЯТ НА МЛЯКОТО, ИНТЕРФУД & ДРИНК и Wine&Spirits Show са отворени до 11 ноември, включително. Билетите са достъпни на онлайн порталите www.food-exhibitions.bg, wineandspirits.show и на касите на Интер Експо Център.
Gallery