24.04.2024

​Зам.-министрите на икономиката, Давид Сукалински, и на земеделието и храните - Мирослав Маринов, откриха ТЕХНОМЕБЕЛ 2024

От 23 до 26 април бизнес изложението на мебелната и дървообработващата промишленост изпълва залите на Интер Експо Център

Мебелната и дървообработващата промишленост е сред секторите, които се развиват устойчиво през последните години. Българската дървесина е основна суровина за дървообработващата и мебелна промишленост. С тези думи заместник-министрите на икономиката, Давид Сукалински, и на земеделието и храните - Мирослав Маринов, откриха изложение ТЕХНОМЕБЕЛ 2024. 20-ото юбилейно издание на международния бизнес формат на мебелната и дървообработващата промишленост се провежда от 23 до 26 април в Интер Експо Център.
 
КУПЕТЕ СВОЯ БИЛЕТ ЗА ПОСЕЩЕНИЕ
В церемонията по официалното откриване се включиха и Ивайло Иванов, управител на Интер Експо Център, проф. д-р Васил Живков – председател на УС на Браншовата камара на дървообработващата и мебелна промишленост (БКДМП), изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по горите инж. Стоян Тошев и ректорът на Лесотехническия университет доц. д-р  Христо Михайлов. ТЕХНОМЕБЕЛ се организира от Интер Експо Център и БКДМП.

Сектор с голям потенциал за създаване на добавена стойност и заетост

„Иновациите допринасят за повишаването на конкурентоспособността на българската мебелна и дървопреработвателна промишленост и навлизането й на нови пазари“, сподели Давид Сукалински, зам.-министър на икономиката и индустрията. В зала 2 на Интер Експо Център той отчете, че този бранш създава над  3% от добавената стойност в индустрията, а заетите в него са над 30 000 души. Като сектор със значителен потенциал за създаване на добавена стойност и осигуряване на заетост, зам.-министър Давид Сукалински определи мебелната и дървообработващата промишленост. И допълни значението му за стимулиране на инвестициите и развитието на малките и средните предприятия.

Устойчиво управление на горите за дървесина, от която се създават висококачествени продукти

Основен фокус зам.-министърът на земеделието и храните Мирослав Маринов постави върху устойчивото управление на горите. „Този процес позволява и гарантира осигуряването на дървесина, от която да се произвеждат висококачествени продукти“, категоричен бе той. Той изрази позиция, че трябва да се насърчава използването на сертифицирана дървесина и преработването ѝ в родните мебелни и дървообработващи предприятия.

"В 20-ото юбилейно издание на ТЕХНОМЕБЕЛ се включват близо 100 компании", отчете управителят на Интер Експо Център, Ивайло Иванов. На посетителите от България и чужбина те представят над 300 регионални и световни брандове от всички сегменти на мебелната и дървообработващата промишленост. Паркети от последно поколение, иновативни мебелни механизми, гигантски машини, сред които CNC центрове за пробиване, машини за автоматична обработка на детайли и елементи, софтуер, чрез който индивидуалният подход към всеки проект е по-лесен отвсякога, са сред иновациите на изложителите.

Вратите на ТЕХНОМЕБЕЛ са отворени за посетители от 23 до 26 април. В първите три дни работното време е от 10.00 и 18.00 часа, а на 26 април - 10.00 и 17.00 часа. Билетите са достъпни онлайн – на www.iec.urboapp.com и та касите на Интер Експо Център.