14.03.2024

​Зарица Динкова, министър на туризма: интересът към България като туристическа дестинация се увеличава

Юбилейното 40-о издание на изложение Ваканция&СПА Експо се провежда от 13 до 15 март в Интер Експо Център

Интересът към България като туристическа дестинация се увеличава. Българският туризъм е силен и създава много нови хоризонти. Това бяха част от думите на министъра на туризма на България, Зарица Динкова, която в Интер Експо Център официално откри българското туристическо изложение Ваканция&СПА Експо в сряда, 13 март. За първи път в над 20-годишната изложбена история на Интер Експо Център в церемонията по откриване се включи чуждестранен министър - Джоел Рандриамандранто, който оглавява туристическото министерство на Република Мадагаскар. Своето слово произнесе и управителят на Интер Експо Център, Ивайло Иванов.

Организатор на изложение Ваканция&СПА Експо е Интер Експо Център. Международният форум се проведжа с подкрепата на Министерството на туризма на Република България, Република Мадагаскар е държава-партньор, а основен партньор е България Еър. Посетителите на юбилейното 40-о издание посещават щандовете на 200 компании от Европа, Азия и Африка. С различни предложения откриваме участници от България, Мадагаскар, Великобритания, Турция, Китай, Гърция, Сърбия, Индия, Монголия, Мавриций, Малдиви, Дубай, Финландия.
 
КУПЕТЕ СВОЯ БИЛЕТ ЗА ПОСЕЩЕНИЕ
„Заради непрестанното усъвършенстване на българската туристическа оферта интересът към страната ни се повишава“, каза министър Зарица Динкова. Като основни елементи за положителните тенденции тя посочи реформите и изобилието от природни и културни дадености на страната. „България има какво да предложи на всеки свой гост“, категорична бе тя. И посочи първокласните родни черноморски и зимни курорти, СПА-условията, прекрасната природа и условията в хотелите. Министър Динкове отбеляза увеличението на туристическите нощувки през 2023г. с 12% спрямо предходната. 70% е ръстът при ранните записвания от Великобритания за наближаващия летен сезон, с 20% нараства интересът на туристите от Германия.

Мадагаскар – Островът на съкровищата

Джоел Рандриамандранто, министър на туризма на Република Мадагаскар„Благодаря за гостоприемството“. Теди думи, произнесени на български език изрече Джоел Рандриамандранто, министър на туризма на Република Мадагаскар. Той определи изложение Ваканция&СПА Експо като формат с първостепенна важност, подчертавайки, че това е 40-ото издание на международния туристически форум.

От името на своята страна Мадагаскар, която е държава-партньор на изложението, той благодари на организатора Интер Експо Център за предоставената възможност да представи родината си, определяна като „Същински Остров на съкровищата“.

„Присъствието ни е лице и на визията на Министерството на туризма на Мадагаскар към отваряне на държавата към нови държави, туристи и туристически дестинации. Участието ни е естествено продължение на последователната ни държавна политика“, сподели Джоел Рандриамандранто.

Министър Джоел Рандриамандранто представи и райските кътчета, които туристите могат да видят в Мадагаскар. Най-добрите места за наблюдение на морския живот са защитената морска зона Nosy Tanikely, архипелагът Мицио и рибарското селище Анакао. Министърът на туризма напомни и за изключителната природа и животински видове, които населяват 4-я по големина в света остров, който има над 5000-километрова брегова ивица.

Положените усилия и положителните резултати

Ивайло Иванов, управител на Интер Експо Център„Горди сме за посрещнем толкова гости – изложители  и посетители“. Интер Експо Център има честта навръх юбилейното 40-о издание на изложение Ваканция&СПА Експо да бъде за пръв път негов организатор“, сподели по време на церемонията Ивайло Иванов, управител на Интер Експо Център. Интер Експо Център придоби лиценза за провеждане на международния формат.

Ивайло Иванов отбеляза обединените усилия на екипа и участниците, положили големи усилия залите на Интер Експо Център да бъдат изпълнени с ценно изложбено съдържание. Като важен елемент той отчете съвместната работа с досегашния организатор Prim Expo. „Благодарение на това осъществихме балансиран преход“, каза управителят на Интер Експо Център.

В церемонията по откриване се включиха и: Сред присъстващите ще бъдат и: Н. Пр. Лхагвасурен Саянаа, посланик на Монголия, посланикът на Финландия в България Н. Пр. Кристина Кувая-Ксантопулос кметове, ръководители на бордове по туризъм на общини от Гърция, Сърбия, България и др.

Изложение Ваканция&СПА Експо 2024 посреща гостите си от 13 до 15 март. Посетителите могат да се сдобият с билет онлайн, чрез платформата www.holidayfair-sofia.com както и на касите на Интер Експо Център.
Gallery