04.09.2019

90 компании и над 20 лектори на Кариерен кошер 2019

Над 1300 посетители и 90 компании от различни сфери на бизнеса се събраха в зала 4 на Интер Експо Център, включвайки се в първото издание на Кариерен кошер 2019 – най-мащабното кариерно събитие за българи с опит и образование от чужбина.

Форумът, който бе открит днес, се провежда под патронажа на президента Румен Радев, а негов организатор е най-голямата в България организация за българи с опит от чужбина - Тук-Там.

В рамките на събитието повече от 20 лектори представят богата семинарна програма за усъвършенстване на професионалния профил, както и съвети за откриване на собствен бизнес.

„Това е първият Кариерен кошер, но ще припомня, че той е наследник на Кариерен форум, който в продължение на 11 години упорито и последователно скъсяваше дистанцията между тук и там в полза на избора да се върнеш в родината“, отбеляза в поздравителен адрес до организаторите на форума президентът Румен Радев. В него той пожела на всички присъстващи Кариерен кошер 2019 да добави капката мед в решението им за работа в България.

На откриването присъстваше и зам.-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова, която поздрави организаторите и посетителите на форума. „Пожелавам ви днес да намерите пътечката, по която да потърсите професионалната си реализация в България“, заяви тя. Зам.-министърът допълни, че има голямо търсене на квалифицирани млади хора на пазара на труда. По думите й се полагат много усилия за повишаване на работната заплата в страната, като през последните две години средната е нараснала с близо 10% на годишна база.

„Радваме се, че успяхме да създадем жужаща екосистема от бизнеси и таланти“, заявиха организаторите на форума. Те изказаха специални благодарности на всички спонсори на събитието, както и на домакините от Интер Експо Център.

Акцент на тазгодишното издание на събитието е нулевият отпадък. За да постигнат целите си по пътя към нулев отпадък, организаторите залагат на редуцирането и рециклирането на отпадъците. По този повод бяха раздадени награди в инициативата "По пътя към нулев отпадък".

Кариерен кошер събра на едно място бизнеса и младите българи с опит от чужбина.