02.06.2022

Automotive & Mobility Forum – развитие, технологии и устойчивост в автомобилната индустрия за Южна и Източна Европа

Серия от ключови събития за сектора започва от днес
 
С официално откриване от изпълнителния директор на Automotive Cluster Bulgaria арх. Любомир Станиславов, последвано приветствени речи на президента на Република България Румен Радев и министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер, днес започна ключовото за автомобилната индустрия международно събитие Automotive & Mobility Forum Southern and Eastern Europe 2022. Конференцията обхваща значими за бранша теми като автомобилния софтуер, бъдещето на автономните автомобили, „свързаната“ мобилност в дигиталната ера, дигитализацията на производствените процеси, устойчивостта и развитието. Събитието предлага още отлични възможности за B2B срещи и контакти между инвеститори и бизнес на международно ниво.

„Огромен потенциал има България в тази област.“

Това подчерта президентът Румен Радев в своята приветствена реч пред участниците във форума. Според него завидният ни капацитет в инженерен, IT, технически и технологичен план, възможностите в сферата на изкуствения интелект и електрониката, заедно с неотменния човешки фактор и благоприятната данъчна система на страната, ни откроява на картата на света като отлична дестинация за международни инвестиции в областта на автомобилната индустрия. За да се достигнат обаче тези инвестиции, е необходима активна работа по промотирането на България в тази посока. „Вярвам, че днешният форум ще създаде нови, успешни формули за сътрудничество“ – заяви Румен Радев.

Автомобилната индустрия в България – основна за икономическото развитие на страната

Тя заема най-голям дял от БВП на България – между 10 и 12%, като растежът в отрасъла продължава. България е един от основните производители в света на сензори за автомобили, като това я поставя на челни позиции в значимостта за автомобилостроенето. Бъдещето е в „умната“ автомобилна индустрия според министър Лорер. Ето защо заявката на България за успехи и развитие става все по-сериозна.

Събитието днес – 2-ри юни, е до 19:00 часа и продължава утре на 3-ти юни от 09:00 часа с последен панел от конферентната част на форума и кръгла маса за настоящето и бъдещето на българския автомобилен парк, организирана съвместно от Automotive Cluster Bulgaria и Асоциация на автомобилните производители. Събитието може да бъде посетено безплатно, с предварителна регистрация на сайта на Automotive & Mobility Forum, както и да се проследи първият ден от конференцията онлайн на Facebook страницата на организатора.

С утрешния ден продължава последователността от значими за автомобилистите събития и с откриването на единственото по рода си автомобилно изложение в България – Sofia Motor Show от 11:00 часа.