23.08.2021

Бизнес събитията са изключително безопасни и са важен инструмент за възстановяването на бизнеса

От Българско конгресно бюро апелират да не се стига изобщо до ново затваряне на бизнеси и това да отпадне от дневния ред и плановете за бъдещето развитие на страната. Това сподели Ивайло Иванов, управител на Интер експо център и член на УС на Българско конгресно бюро в предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов тази сутрин в ефира на телевизия Bloomberg TV Bulgaria.
Взимането на решения от днес за утре какви противоепидемични мерки да се прилагат като например заповедта от 20-и август, която беше обявена на 19-ти вечерта пораждат напрежение в бизнесите, заради липсата на предвидимост сподели в интервюто Ивайло Иванов.
Той изказа притеснението си, че не знае как ще съумее да продължи бизнесът в случай на разрастване на заболеваемостта и ново затваряне, тъй като в плана е разписано, че при разрастване на заболеваемостта секторите пак ще бъдат затваряни, включително изложенията и конференциите. Ивайло Иванов ни връща към ситуацията от миналата есен и пролетта на 2021, когато заболеваемостта е била 600 на 100 000 души, а сега същите мерките се активират при неколкократно по-нисък праг на заболеваемост от 200 на 100 000 души. ”В същото време има над милион ваксинирани, за разлика от миналата година. Това, което е най-важно, е че държавата е осигурила ваксини за всеки желаещ човек.“ - споделя още Ивайло.

“Изложенията и бизнес събитията са изключително безопасни. Това се опитваме година и половина да комуникираме със здравните власти. За сравнение хората сутрин се возят в метрото, седнали един до друг, а на конференциите са през стол със маски. Дори в заведения и ресторанти сядат по 4-6 човека на маса, без да ползват маска."

Иванов смята, че през отминалата година на техните събития няма нито един заразен. Посещението на тези изложения и събития са по-безопасни от посещенията на големите търговски обекти. Освен това с наличната пълна регистрация на посетителите на бизнес събитията, в случай, че има заразяване, може да се идентифицират всички посетители през деня.
Иванов казва също, че все още не са получили разяснение по притесненията си от министерството, но имат подкрепата на браншовите организации, както и от БТПП и АИКБ. Според госта бизнес изложенията и конференциите са важни за рестарта на бизнеса, както и за неговото стабилизиране.
“В много сектори са скъсани връзките между доставчици и производители, между производители и клиенти и затова е важно да има максимално спокойна и предвидима среда, за да може бизнесът да влезе в своите релси.”
Ивайло коментира също че в събитийния бранш няма алтернатива или компромисен вариант, като онлайн събитията не носят печалба коментира той. 12 милиона спад на приходите имат фирмите от бранша. „Помощите, които сме получили са покрили по-малко от 10% от пропуснатите ползи от приходи, всички сме на загуба. Ножът не е опрял до кокала, а направо е отрязан единият крак и не може да си позволим ново затваряне на сектора, особено при наличието на толкова много ваксини на склад. Излиза, че държавата наказва само определени браншове, заради малкия брой ваксинирани хора." 

Интервюто с управителя на Интер Експо Център, Ивайло Иванов, можете да видите тук.