03.06.2022

Десет дни блясък – гостува ни Автомобилен салон София

Най-новите екземпляри на 32 бранда ще красят изложбените зали на Интер Експо Център от 3-ти до 12-ти юни
 
25-тото юбилейно издание на Sofia Motor Show, организирано от Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България (ААП), събира на едно място 189 експоната на някои от най-емблематичните марки леки автомобили в света, разположени на площ от 11 800 кв. метра. Тазгодишното издание ясно поставя акцент върху екологичната и устойчива посока на развитие при автомобилостроенето. Ето защо изцяло електрическите и хибридните коли вземат превес в броя над класическите автомобили с двигатели с вътрешно горене. Всеки бранд ще представи на посетителите поне по един екологичен екземпляр от портфолиото си, като така всички те ще наброят общо 103.
 
София и Париж – единствените европейски столици, домакини на авто света през 2022г.

Единствените автомобилни салони в Европа тази година се провеждат у нас и във френската столица. Ако това не е достатъчна причина, за посещение, то световната премиера на минимум 14 чисто нови автомобила, които досега са виждани на живо от изключително тесен кръг от хора, вярваме, че е. Citroen C5 X, DS 9, KIA Niro, Mazda CX-60, Mercedes SL, Mercedes EQE, Opel Astra,Renault Megane E-TECH, Renault Austral, SsangYong Korando e-Motion, Skoda Enyaq Coupe RS iV, Subaru Solterra, Toyota bZ4X, Volkswagen ID.5 GTX, Volvo C40 Electric – вече очакват своите първи посетители. Освен обаче наслада за окото и възможност за закупуване, изложението ще предложи и тест драйв на над 100 автомобила, с предварително записване. Сред изложителите са и компании предлагащи автомобили и кемпери под наем, козметика и препарати за почистване на автомобили, кредитиращи институции и други.

Време е за нещо ново

В контрапункт на експонатите на събитието обаче е масовият автомобил, управляван по българските пътища. Казусът с остарелите коли у нас е все по-актуален. Ето защо като естествен предговор и в хармония с акцента на юбилейното издание на Автомобилен салон София, се проведе и кръгла маса на тема обновяване на българския автопарк. Събитието се организира съвместно от ААП и Automotive Cluster Bulgaria и бе част от програмата на двудневния Automotive & Mobility Forum. Гости на дискусията бяха всички заинтересовани страни – държава, общини, частни и неправителствени институции, служби и организации.

Програмата продължи с откриване на София Мотор Шоу, когато единственото по рода си автомобилно изложение отвори официално врати за всички журналисти и специални гости. От утрешния ден – 4-ти юни, салонът ще е отворен и за широката публика. Работното време през уикендите (4-ти и 5-ти; 11-ти и 12-ти юни)  е от 10:00 до 19:30 часа, а през делничните дни (от 6-ти до 10-ти юни) – от 10:30 до 19:30 часа. Входът за събитието е с билети. Те може да се закупят онлайн на сайта на eventim, в билетната мрежа на eventim и касите на Интер Експо Център в работното време на изложението.


 
Gallery