13.04.2022

Екосистема за дигитална трансформация

Конференцията Digital Sofia събра всички страни, отговорни София да стане „умен“ град
 
На 12-ти април, в Интер Експо Център се събраха всички ключови фигури - представители на местната и държавната власт, регулаторите, бизнеса, НПО, академичната общност и финансовите институции, за да очертаят извървения път и бъдещите планове и задачи на столицата, за достигането ѝ до категорията „умен град“. Конференцията Digital Sofia, съвместно организирана от Столична община и Комисия за регулиране на съобщенията (КРС), бе официално открита от кмета на град София Йорданка Фандъкова и председателя на КРС Иван Димитров. Основната цел беше засилването на информираността на гражданите и бизнеса от необходимостта за дигитална трансформация и позитивите от нея за по-добър живот.
 
Четирите страни на успеха – община, държава, бизнес и пари

В четири панела се разгърнаха ключови въпроси като какви са възможностите за взаимодействие на публичния и частния сектор, как ще повлияе технологията 5G на дигитализацията и какво предстои, вследствие на приетия план за възстановяване и развитие. В първи панел Столична община сподели за прогреса в дигиталната трансформация на различни процеси досега, част от които интегрирането на онлайн решения за градския транспорт и за издаване на адресна регистрация, и какви са следващите стъпки. Вицепрезидентът на Huawei за централен, източноевропейски и скандинавски регион Марко Ху представи структурния модел на умния град през призмата на пирамидата на Маслоу.
Във втори панел говориха представители на държавните органи, регулаторите и телекомите. Обстойно се дискутираха ролите на регулатора, в лицето на КРС и регулирания, в лицето на телекомуникационните компании, в процеса на интелигентен растеж на града. Коментира се още законовата рамка и какви са решенията за строителство на инфраструктура.
В трети панел водещи компании от частния сектор разказаха за своите добри практики в технологичен аспект и съвместните си проекти с общината.
 
 
„Пари за добри проекти винаги има.“

С това завърши своето изложение в четвърти панел Дончо Барбалов, зам.-кмет по направления финанси и здравеопазване към Столична община. Потвърдиха го и Мартин Гиков, изп. директор и председател на СД на Фонд на фондовете и Цанко Арабаджиев изп. директор на Българска Банка за Развитие. Трудността обаче за достигане до тези средства, оказва се, е голяма. Ето защо в заключение на сесията и цялостната конференция, панелистите се обединиха около идеята да се изготви наръчник за технологични компании и startUp-и, който да начертава стъпките за съставяне на бизнес план и проект и получаване на финансиране от обществен и частен характер.

107-мо място в света в категория Smart cities*

Това е реалността за 2021 година. Но с предпоставките на една от най-бързите интернет връзки в света, която имаме и желанието за работа от страна на публичен и частен сектор това може да бъде променено. „Защото дигитализацията не е самоцел. Тя е по-малко бюрокрация, по-малко корупция, по-ефективно харчене, по-бърза и лесна комуникация, повече възможности за граждани и бизнес.“
Организаторите дадоха силна заявка събитието да стане ежегодно, като през настоящата година предстоят още няколко конференции в част от големите областни градове.
 
Цялото събитие може да гледате на запис в сайта на Digital Sofia.
 
*според Smart city Index 2021 на IMD и Сингапурския университет за технологии и дизайн от общо 118 класирани градове 
Gallery