15.04.2022

Иновациите са движещата сила на мебелната и дървообработващата промишленост

Изложение Техномебел, от 18 до 21 април, се превръща в притегателна точка за два основни сектора в българската икономика


Какво превръща производството в печеливше и перспективно начинание? Отговорът е – внедряването на иновативни машини и изработване на модерните материали, от които пазарът се нуждае. Безспорно, с водещо значение за икономиката са изложенията, а когато става дума за България и секторите на мебелния и дървообработващия сектори – Техномебел. Какво ще ни предложат участниците от 18 до 21 април в Интер Експо Център, разбираме от следващите редове.

„Изложение Техномебел се утвърди като важно събитие и B2b платформа за сектора в България и Балканския полуостров“, коментират организаторите Интер Експо Център и Браншова камара на дървообработващата и мебелна промишленост (БКДМП). Сред участниците са десетки компании от България, Турция, Румъния и представители на фирми от Балканите, Източна и Западна Европа. На посетителите, които могат да се регистрират за свободно посещение на www.technomebel.bg., те ще представят дървообработващи машини, оборудване, бояджийска техника, машини и материали за производство и тапициране на мебели, обков, механизми, детайли, инструменти, консумативи.

Без ограничения


За реализиране на идеите трябват правилните машини. И на Техномебел ги откриваме. Сред тях са възможностите за фрезоване със СМТ, които дава ТЕКА. Моделите на мощните и надеждните машини са конструирани така, че да покрият всички изисквания за лесна и прецизна работа.

Робот за повърхностна обработка, орбитална и широколентова шлайфмашини представя ТН МАШИНИ. Интригуващият вниманието СМA Robotics, модел GR-530 G, е антропоморфен робот с пет степени на свобода с каруселна маса с 3 рамена. Подходящ е за лакиране на столове и изделия със сложна форма от дървесина, пластмаса, метал. На същия щанд ще открием и орбиталната шлайфмашина CAMAM LEC/200 AV за прави и извити детайли с цилиндрично и овално сечение. На Техномебел 2022 ще научим и за характеристиките на широколентовата шлайфмашина COSTA Levigatrici, К6 CС 1350 за автоматично калиброване и шлайфане на детайли от дървесина и дървесни материали.

GALILEO. Под това име откриваме системата, които някои определят като „променяща правилата на играта“ на съвременния пазар – CNC пробивнo-фрезова машина VITAP, модел GALILEO. Това е ЦПУ система от проходен тип с долно разположение на работния агрегат за комплексна обработка на плоскости. Машината е с BAR NESTING® технология, добавяща възможността за хоризонтални пробивни операции. Какви са преимуществата на GALILEO? Основното е, че е подходяща за малки и средни фирми с невисок бюджет за инвестиции.

Иновативната линия за автоматично разкрояване, пробиване и фрезоване на плоскости с 5-осен център с ЦПУ предлага SUPREMA. Тя работи с детайли от различни материали.

Подготвени за бъдещето


Оптимизирането на процесите и минимализирането на евентуални грешки са основополагащи при съвременното производството. Това е и „мисията“ на иновативната MINIPRESS top. Изцяло новата машина за пробиване и обков на Интериор-И превръща обслужването и настройката в още по-лесни процеси. Внедряването на MINIPRESS top в производството увеличава точността, ефективността, качеството на работа и крайната продукция. Имайки предвид, че финалните щрихи в мебелното производство се нанасят с боята, няма как да не обърнем внимание на боядисването. За тази цел посетителите на изложение Техномебел 2022 ще открият автоматичните и ръчните бояджийски пистолети Graco PerfomAA от Paint service. Новата серия за ръчно или автоматизирано нанасяне с робот или бояджийска линия се различават с финно пулверизиране на капката лак или грунд и оптимизирана скорост на флуида.

На предстоящото изложение ще се запознаем с последните разработки, сред които новото „осветление“, придаващо собствен светлинен подпис на чекмеджето. Клипсващи се LED дизайнерски профили или осветени стъклени царги Inlay се грижат за пълна с настроение атмосфера, осветявайки мебелта. „Преди по-малко от месец иновацията беше наградена с Red Dot Designaward“, споделят ни от Hettich. Компанията ще представя своите идеи в сферата на мебелния обков. Ако се „поразходим“ в историята на мебелното производство, ще открием огромното развитие, постигнато при покритията за дърво. Към този важен елемент ни насочва А.Н.Н.-2.

Ще открием нанолакове на водна основа, акрилни продукти с натурална визия на повърхността и висока устойчивост на механични и химически агенти, полиуретанови решения и специални ефекти за акценти в интериора. За финалните щрихи към дизайна посетителите на Техномебел ще намерят разнообразни идеи в сферата на дамаските и шевните конци, каквито предлата Ветекс.

Техномебел съвсем скоро ще отвори врати за посетителите от България и чужбина. След двугодишна пауза, сега от 18 до 21 април българското изложение на мебелната промишленост и дървообработката отново ще даде възможност за запознаване с най-иновативните технологии системи и подходи, както в единствената по рода си бизнес среда у нас. Ако все още не сте се регистрирали за посещение, все още можете да направите това на www.technomebel.bg. А до тогава ние ще продължим да Ви запознаваме с иновациите, които изложителите ще ни представят в Интер Експо Център.