02.07.2020

Ивайло Иванов пред БНТ1, Бизнес.БГ: възобновихме дейността с конгресни събития и се подготвяме за второто полугодие на 2020г.

Четири големи изложения и между 50 и 100 семинари и конферентни събития предстои да се проведат до края на годината в Интер Експо Център
 
Дейността на Интер Експо Център е възобновена. Международният изложбен център вече приема конгресни събития и се подготвя за четири мащабни изложения, които предстои да се проведат пред второто полугодие на 2020г. Информацията съобщи управителят на Интер Експо Център и член на УС на Българско конгресно бюро Ивайло Иванов в студиото на предаването Бизнес.БГ по БНТ1.

„Предприели сме всички мерки, съобразно държавните изисквания и световната практика. Готови сме да реагираме и да гарантираме безопасността по време на събитията, които се провеждат в Интер Експо Център“, коментира Ивайло Иванов. Той допълва, че международният изложбен и конгресен център подхожда с внимание, търсейки индивидуално решение за всеки един клиент.

Като предимство на провеждащите се изложения, управителят посочва тяхната предимно бизнес насоченост. Характерът им предполага, че повечето посетители са с регистрация. „Това отличава бизнес събитията от останалите с масов характер. Публиката може много по-лесно да бъде информирана за правилата и да се контролира спазването им“, коментира Иванов.

Гъвкави пространства и индивидуален подход

Към настоящия момент, съобразно държавните изисквания и разпоредби, всички седем конгресни и семинарни зали на Интер Експо Център могат да работят на 50% от капацитета си, а изложбените зали – при осигуряване на 10кв.м. площ за всеки 4 души. Ивайло Иванов напомня и за реализирания през 2019г. в мащабен ремонт, увеличил близо пет пъти капацитета на вентилационната система за свеж въздух. „Благодарение на това в момента отговаряме на 100% на изискванията за свеж въздух и можем да предложим на всеки клиент създаване на гъвкави пространства, отговарящи на стандартите“, коментира той.

Попитан за пропуснатите ползи, отменени и отложени събития, Ивайло Иванов посочва, че с влизането в сила на забраната за масови събития през месец март, само седмица преди началото на едно от международните изложения, дейността на изложбения и конгресен център е била спряна на 100%. Отложени са били пет изложения и десетки конгресни, конферентни и семинарни събития. На въпрос, какъв е процентът на понесените от участниците щети, управителят на Интер Експо Център отговаря, че е трудно да се даде еднозначен отговор, защото това е свързано с много предварителни фирмени разходи като поръчани експонатите, организирани логистика и транспор и резервирани хотели.

По отношение на мярката „60:40“ Ивайло Иванов подчертава сезонния характер на изложбената индурстрия. „Тази условност ни попречи да се възползваме. Надявам се да се включим в някои от следващите проекти, насочени към средните предприятия и насърчаване на заетостта“, коментира той.

Цялото интервю можете да откриете ТУК.