15.09.2022

Министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов откри изложение MachTech&InnoTech

13-ото издание на формата събира участници от България, Чехия, Австрия, Турция, Италия, Германия, Китай и Румъния

С официална церемония стартира индустриалното бизнес изложение MachTech&InnoTech. Форматът, който от 13 до 16 септември заема залите на Интер Експо Център, бе открит във вторник от министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов, който отбеляза високата добавена стойност на сектора. Според информацията, която предостави, за 2021г. над 4 млрд.лв е износът на българските компании от машиностроителния сектор.

Изложение MachTech&InnoTech, ключово за Балканите и Източна Европа, събира над 130 участници от България, Чехия, Австрия, Турция, Италия, Германия, Китай и Румъния. Форумът бе открит в присъствието на министъра на икономиката Никола Стоянов, Ивайло Иванов, управител на Интер Експо Център, Антоанета Барес, изп.директор на Национална компания индустриални зони, Васил Велев, председател на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България и инж. Илия Келешев, председател на Българска браншова камара – машиностроене.

Българският бизнес е конкурентен на световните пазари

„74% от компаниите у нас използват природен газ, а само 37% могат да го заменят с алтернативно гориво“, заяви министър Никола Стоянов. На откриването в Интер Експо Център той предостави данни от проучване сред българските предприятия. То сочи, че 60% от фирмите не могат да намалят обемите на консумирания природен газ. Никола Стоянов отчете, че данните показват важността на диверсификацията и осигуряването на най-добри цени на енергийните източници преди зимния сезон.

Поздравявайки участниците в MachTech&InnoTech, надхвърлятщи 130, Стоянов отбеляза, че 70% от продукцията в отрасъла се изнася за държави в Европа – ясен знак, че българските фирми са силно конкурентни на световните пазари. След официалното откриване министър Стоянов разгледа изложбените щандове, където от 13 до 16 септември посетителите от България и чужбина откриват артикулите на над 300 световни бранда.

Инвестиции

„MachTech & InnoTech Expo има за цел да събере на едно място представителите на сектора и да осигури възможности за развитите на бизнеса в една професионална среда“, изтъкна в словото си управителят на Интер Експо Център – Ивайло Иванов.

От своя страна Васил Велев, председател на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България, благодари на организаторите от Интер Експо Център и на изложителите. „Сега е времето за инвестиции“, отбеляза той. И напомни, че България се намира в правилния период за заемане на централно място в процеса по скъсяване на веригите на доставки.

В церемонията участие взе и инж. Илия Келешев, предс. на Браншовата камара-машиностроене. „Нужно е да се повишат уменията на работещите в индустрията по отношение на цифровизацията“, каза той. По – късно, по време на Международна конференция, посветена на образованието и кадровата обезпеченост, той разви тезата си, защо Министерството на образованието и науката трябва да засили ролята си при приема в средното образование.

Вратите на изложение MachTech&InnoTech са отворени за посетители от 13 до 16 септември. Между 13 и 15 септември работното време е до 18.00 часа, а на 16 септември – до 17.00.