29.09.2021

Министърът на земеделието, храните и горите Христо Бозуков откри Международните хранителни изложения и COPIS

От 29 септември до 2 октомври Интер Експо Център се превръща в хъб за бизнес и иновации 

От 29 септември до 2 октомври Интер Експо Център се превръща в бизнес-хъб. Международният изложбен и конгресен център отваря вратите си за Международните хранителни изложения - МЕСОМАНИЯ, СВЕТЪТ НА МЛЯКОТО, БУЛПЕК, ИНТЕРФУД&ДРИНК и САЛОН НА ВИНОТО и единствената българска професионална платформа за печат и реклама – COPIS. Всички те събират над 300 компании и 850 бранда в залите на Интер Експо Център.

Лично Христо Бозуков, министър на земеделието, храните и горите даде начало на официална церемония. В нея се включиха и Красимир Киряков - зам-министър на икономиката, Ивайло Иванов - управител на Интер Експо Център, Алиша Ернандез – съветник в посолство на САЩ в България, Христо Вълчанов – изп.директор на Българска агенция по безопасност на храните, Добри Митрев – председател на Българска стопанска камара, Мариана Кукушева – председател на Национален браншови съюз на хлебалите и сладкарите, Албена Симеонова – председател на Българска асоциация Биопродукти, Атанас Урджанов - председател на Асоциация на месопреработвателите в България, Стойко Кировски - председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци, Димитър Зоров – председател на Асоциация на млекопреработвателите и Йордан Чорбаджийски – председател на Национална лозаро-винарска камара.

„Заедно можем да се справим с предизвикателствата“, каза министър Христо Бозуков. Той благодари на Интер Експо Център и браншовите организации за труда, благодарение на който София застава на европейската и световната карти на изложенията от хранително-вкусовия бранш. Той бе категоричен, че всички предизвикателства могат да се решат с общи усилия и подкрепи ставката на ДДС за сектора да стане 9%. Отчитайки, че изложенията са мястото за среща на нови бизнес-партньори и иновации, Христо Бозуков пожела успех на присъстващите.

Положителните си очаквания изказа и зам.-министърът на икономиката, Красимир Киряков. Той определи като „успех“ реализираните изложения и пожела положително развитие на тенденциите.

Изложенията са резултат от общите усилия

„Благодаря на всички за подкрепата през всички години досега“, каза управителят на Интер Експо Център, Ивайло Иванов. Той бе приятно изненадан от подаръка, връчен му от Атанас Урджанов, по повод 20-годишнината от началото на дейността на Интер Експо Център. „Благодаря на екипа на Интер Експо Център, който направи всичко възможно за провеждане на изложенията; благодаря и на всички изложители, които се включиха“, каза Иванов, пожелавайки на целия бранш благоприятна икономическа обстановка.Разнообразието от продукти отчете , Алиша Ернандез – съветник в посолство на САЩ в България. Тя благодари за възможността американски компании да представят артикули у нас и напомни, че много фирми в САЩ използват български продукти. „Добрата храна и добрите напитки събират хората“, допълни тя.

Символ на действията на българските предприемачи

„Провеждането на изложенията днес е символ на българския предприемач и неговата жизненоспособност“, каза в словото си Добри Митрев – председател на БСК. Той напомни, че въпреки сложната глобална обстановка, благодарение на българските предприемачи у нас до криза с храните и спекула с цените, не се е стигнало.

„В условията на форсмажор усилията заслужават внимание“, каза Мариана Кукушева – председател на Национален браншови съюз на хлебалите и сладкарите. На официалните лица и публиката в Централното фоайе на Интер Експо Център тя пожела успешни изложения и край на пандемичната обстановка, напомняйки, че българските продукти и вкусове присъстват на повечето щандове.

Думите на Мариана Кукушева бяха последвани от словото на Атанас Урджанов - председател на Асоциация на месопреработвателите в България. След като поднесе подарък на управителя на Интер Експо Център, той не скри задоволството си от единството в бранша, изразяващо се в подкрепата към изложение МЕСОМАНИЯ, което се провежда за 28-и път.

От името на омбудсмана на Република България Диана Ковачева, началникът на кабинета ѝ – Катя Вълчева, пожела участниците в изложенията да осъществят нови бизнес-партньорства, да стъпят на много пазари и да спечелят доверието на много нови клиенти.

Вратите на МЕСОМАНИЯ, СВЕТЪТ НА МЛЯКОТО, БУЛПЕК, ИНТЕРФУД&ДРИНК и САЛОН НА ВИНОТО са отворени от 29 септември до 1 октомври от  10.00 до 18.30 часа, а на 2 октомври – до 16.00 часа.

Вратите на COPIS са отворени от 29 септември до 1 октомври от 10.00 до 18.30 часа.

Насърчава се онлайн регистрацията за свободно посещение чрез сайтовете www.food-exhibitions.bg и www.copi-s.com.