25.10.2023

Националната кулинарна купа завладява София от 8 до 11 ноември

До 27 октомври е отворена регистрацията за участие в най-очакваното кулинарно съревнование в 11 категориии

Четири дни на кулинарни предизвикателства, атмосфера, изпълнена със стотици креативни идеи и вдъхновението на най-добрите професионални готвачи. Всичко това от 8 до 11 ноември ще ни предложи Националната кулинарна купа на България- най-очакваното кулинарно събитие в момента у нас. Водещите готвачи ще се сблъскат в 11 категории, арена на епичните битки ще е Зала 6 на Интер Експо Център.

Организирана от Българската асоциация на професионалните готвачи (БАПГ), Националната кулинарна купа за първи път ще се проведе в рамките на Международните хранителни изложения МЕСОМАНИЯ, ПЪТЯТ НА МЛЯКОТО, БУЛПЕК и ИНТЕРФУД & ДРИНК и Wine&Spirits Show. Ще се обединят над 460 изложители от България, САЩ, Италия, Турция, Гърция, Македония, Полша, Румъния, Тайланд и хиляди посетители от всички сегменти на хранително-вкусовата промишленост. Национална кулинарна купа на България 2023 ще протече при стриктно съблюдаване на правилата на Световната асоциация на готварските гилдии (WACS).

Ето и 11-те категории: „Готвач на България 2023“, „Млад готвач на годината“, „Кулинарен отбор на България 2023“, „Шампионат за вита баница“, „Сладкар на България 2023“, „Декоратор на България 2023“, „Паста – за купата на Делита Трейд“, „Телешко – за купата на Перфекто“,„Млад сладкар на България 2023“,„Суши готвач на България“, „Студен бюфет“. Претендентите ще бъдат оценявани от професионално жури.

Готови: старт!

Искате да участвате, но не сте се регистрирали? Няма повод за притеснение. Можете да се регистрирате до 27 октомври. Сигурни сме, че ще разгърнете потенциала и идеите си. Защото форматът на Националната кулинарна купа през тази година е надграден, в унисон с глобалните тенденции в кулинарията, което е видно от категориите – общо 11.

Погледите ще прикове борбата за приза „Готвач на България 2023“. Сред изискванията, за които журито строго ще следи, са приготвяните ястия да не са оценявани досега на кулинарни състезания, да са с предварително правилно посочени имена и т.н.
 
КУПЕТЕ СВОЯ БИЛЕТ ЗА ПОСЕЩЕНИЕ НА МЕЖДУНАРОДНИТЕ ХРАНИТЕЛНИ ИЗЛОЖЕНИЯ
 
КУПЕТЕ СВОЯ БИЛЕТ ЗА ПОСЕЩЕНИЕ НА Wine&Spirits Show
Отборните играчи ще премерят сили в категория „Кулинарен отбор на България 2023“. В първия кръг участниците ще изпълнят предварително заявена рецепта, а във втория - „Черна кутия“, ще участват 10-те отбора с най-много точки. Всеки професионален готвач може да се включи и в категориите „Суши готвач на България“ и „Студен бюфет“. Всеки със страст в приготвянето на телешко може да се включи в новата категория „Телешко–за купата на Перфекто“. Задължително е използването на един от двата предоставени продукта.

Витата баница, пастата и сладките изкушения – на пиедестал

Нейно Величество – Витата баница, е главно действащо лице в категория „Шампионат за вита баница“, реализирана съвместно от БАПГ, Pastry Club Bulgaria и Интер Експо Център. Всеки участник има 500 гр.брашно и сам ще избира, дали плънката да е сладка или солена. Финалистите ще бъдат оценявани от 11-членно жури!

11-членно жури ще излъчи и „Сладкар на България 2023“. Участниците са задължени да използват поне един от компонентите: пшеница, царевица, ориз, ечемик, ръж, овес, просо, и поне един от плодовете: тиква, дюля, круша, слива. Попаднали в света на сладките изкушения, топ-декораторите ще се състезават в категория „Декоратор на България 2023“. Тортата им трябва да е на поне 3 етажа, без използване на принтове върху фонданова или вафлена хартия, изкуствени и естествени цветя.
Пастата е стратта Ви? Вашето място е в новата категория „Паста“, за купата на Делита Трейд.

Младите таланти

Безспорно сред най-емоционалните категории, ще са тези, в които ще се сблъскат младите таланти. Кой ще е „Млад готвач на годината“? Все още не можем да отговорим, но знаем, че до втори кръг ще бъдат допуснати 8 от претендените. „Всички финалисти, класирали се за Втори кръг „Черна кутия“, печелят стипендия за HRC Кулинарна академия“, споделят от БАПГ.

Млади магьосници-сладкари, приготвяйте се! С най-добрите сред вас ще се съревновавате в категория „Млад сладкар на България 2023“. БАПГ, Pastry Club Bulgaria и Интер Експо Център ще създадат за Вас арената, на което да покажете най-доброто от себе си.

Ако сте професионалист и искате да премерите сили с най-добрите в професионалната си зона, Националната кулинарна купа на България е Вашето място. А ако сте фен на водещите кулинари или хранително-вкусовият сектор е прекият ви интерес, можете да се сдобиете с билет за Международните хранителни изложения и Wine&Spirits Show на www.food-exhibitions.bg и www.wineandspirits.show или от касите на Интер Експо Център.