13.09.2022

От 13 до 16 септември индустрията се фокусира върху изложение MachTech&InnoTech

Основният за Балканите и Източна Европа формат бе открит на церемония, с участието на министъра на икономиката Никола Стоянов

От вторник, 13-и септември, София е  в пресечна точка за всеки с интерес в индустриалните машини и технологии. Защото в Интер Експо Център стартира 4-дневното индустриално бизнес изложение MachTech&InnoTech.

Форматът ще продължи до 16-и септември. Изложението е определяно като ключово за Балканите и Източна Европа и бе открито на официална церемония в присъствието на: министъра на икономиката Никола Стоянов, Ивайло Иванов, управител на Интер Експо Център, Антоанета Барес - изп.директор на Национална компания индустриални зони, Васил Велев, председател на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България и инж. Илия Келешев, председател на Българска браншова камара – машиностроене.

Над 130 изложители от България, Чехия, Австрия, Турция, Италия, Германия, Китай и Румъния се включват с над 300 бранда в ключовия за страната ни, Балканите и Източна Европа формат от 13 до 16 септември. Върху 10 000 кв.м. са разположени стотици продукти в сферите на индустриалните роботи, машини, софтуери, 3D технологии и др. Сред представените марки са Trumpf, Mazak, Fanuc, Haas, Karmet, Bodor, KUKA, Messer, Siemens. „Има колективни участия на австрийски и чешки фирми“, информират организаторите. 

На Международна конференция за обучението в индустриалния отрасъл и цифровизацията на 13 септември, лектори от България и чужбина представят визиите и идеите си.

10 000 кв.м, наситени с иновации

Изложението заема 10 000 кв.м., обединявайки две зони – MachTech и InnoTech. В MachTech се представят металорежещи и обработващи машини, машинно проектиране и машини за термообработка и заваряване, лазерни технологии, хидравлика и пневматика. InnoTech съсредоточава вниманието върху софтуера и индустриалните мрежи, 3D технологиите, системите за автоматизация, електрониката, роботиката и проектирането.

В залите „присъстват“ адаптивни роботи за оптимизиране на вътрешната логистика. Колаборативни роботи демонстрират способностите си за работа в производства с тежки условия. Роботизирани специалисти покажат тенденциите при заваряването, а 3D технологиите демонстрират предимствата си за създаване на функционални решения за електронни компоненти, машиностроене, дигитална стоматология, образование и др. Акцент са и защитата на здравето и здравословната работна среда, индустриалната аспирация, металообработващи машини с ЦПУ, двигатели от последно поколение и др.

Образованието е акцентът на Международна конференция

Към кадровата обезпеченост се фокусира Международна конференция, подготвена съвместно от Българска браншова камара-машиностроене и Интер Експо Център.

Международната конференция „Нови умения и изисквания в образованието и квалификацията на кадрите в условията на дигитализацията на фирмите от машиностроителния сектор“ събира лектори от страната и чужбина. Старт дава Исабел Собрино Мате - старши съветник по политики в CEEMET, най-голямата работодателска организация за фирмите от металната, машиностроителната и технологичната промишленост. Инж. Нишан Баздигян, управител на РАИС, рлазкрива предизвикателствата при осигуряването на кадри според съвременните изисквания. Кристиян Михайлов, член на борда на Професионалната асоциация по роботика и автоматизация, се впуска в успешната стратегия по роботика.

След това инж.Сашо Въжаров, управител на Ванико, ще развие идеите си за повишаване на квалификацията и съвместната дейност с професионалните гимназии. Проф.д-р.инж Илия Железаров, ректор на Техническия университет в Габрово, разгръща визията си за бъдещето. Проблемите при подготовката са акцентът на инж. Илия Келешев, предс. на Браншовата камара-машиностроене. От него разбираме, защо Министерството на образованието и науката трябва да засили ролята си при приема в средното образование.

За да се развива, всеки сектор се нуждае от професионалната си платформа. Затова сферата на индустриалните машини и технологии очаква със засилен интерес старта на MachTech&InnoTech 2022 – на 13-и септември.