07.05.2019

Роботизацията, автоматизацията и 3D принтирането представиха бъдещето на индустрията в Интер Експо Център

Участниците в MachTech & InnoTech Expo 2019 демонстрираха възможностите на съвременните технологии

Четири дни, изпълнени с представяне на машини за индустрията от последно поколение, ползотворни бизнес контакти, интригуваща съпътстваща програма и визии за бъдещето на индустрията. В този дух протече 11-ото издание на международния бизнес форум MachTech & InnoTech Expo 2019. От 15 до 18 април в четири изложбени зали на Интер Експо Център най-мащабното издание на форума от създаването му досега създаде професионална платформа за сектора на металообработката и индустриалните технологии.

В рамките на четири дни погледите на повече от 5600 посетители от България и чужбина привличаха автоматизирани системи, коботи, 3 D принтери и изделия, създадени чрез модерната технология и разбира се – металообработващи машини гиганти. Българските и чуждестранните представители на компании производители, доставчици, дистрибутори, вносители, бизнес делегации, иноватори и посетители от специализирани учебни заведения бяха привлечени от продуктите и технологиите, които над 190 компании от България, Турция, Италия, Германия, Полша Унгария, Румъния, Австрия, Чехия и Гърция представиха. На обща площ, надхвърляща 10 000 кв.м, всички те представиха предложенията на повече от 400 световни бранда.

С колективни участия се включиха компании от Австрия и Чехия. В акцент на представянето им се превърнаха смарт технологиите, иновативните машини и инструментите за поддръжка. Срещайки представители на бизнеса от България и чужбина, форумът се превърна в международна платформа за развитие на бизнеса, създаване на контакти и установяване на нови пазари. MachTech & InnoTech Expo 2019 привлече и вниманието на тайванските компании. В дните на изложението Тайванският търговски център бе организирал бизнес посещение, а интересът на представителите на фирмите бе насочен основно към машиностроенето.

Изложението, което вдъхновява

MachTech & InnoTech Expo 2019 вдъхнови и учениците от Технологичното училище „Електронни системи“ (ТУЕС) към Техническия университет - София. Всеки ден групи от ученици посещаваха изложението за автоматизация, роботика, 3D проектиране и моделиране. Младите изследователи видяха как големите машини отливат фини детайли. Ставаха и свидетели на работата на самия софтуер. Демонстрирани им бяха качествата на съвременните роботи за нуждите на различните производства. Учениците бяха и свидетели на изложения прототип на автомобил, създаден от студентите от Русенския университет с помощта на тясната връзка с бизнеса.

Роботи ни демонстрираха уменията си

На вниманието на присъстващите бе KUKA ready2_educate. Учебният модул помага на младите професионалисти да се запознаят с програмирането на роботи. Впечатляващ за всички бе коботът YuMi, който с едната ръка вземаше визитни картички, а с другата благодареше с пакетче желирани бонбони.

Посетителите бяха впечатлени от многобройните колаборативни роботи и механични ръце, предназначени за извършване на прецизни и монотонни дейности – които са от първостепенна важност както в сектора на металообработката и машиностроенето, така и в хранително-вкусовата промишленост, медицината, фармацията и прецизната електроника.

Многобройни идеи бяха демонстрирани за „Фарбиката на бъдещето“. Сред тях бе дистанционното сервизиране на машини и операции от разстояние.

„Гигантите“

През тази година залите на MachTech & InnoTech Expo участниците разположиха едни от най-големите прозводствени машини в сектора. Сред тях бе огромният иновативен TruLaser 5030 fiber. Производителната машина с лазер е с твърдо активно вещество от ново поколение и предлага икономично решение за обработка. Следващо поколение металообработващи машини бе демонстрирано чрез иновативния тръбен лазер LT7. За нуждите на металообработката бяха представени нишкови електро-ерозийни машини. Под светлината на прожекторите бе и двушпинделният струго-фрезови център Mazak QT200MSY. Впечатляващ бе стругът SWISS TYPE CITIZEN A20 с диаметър на прътовия материал между 2 и 22 мм, както и високотехнологични стругове с роботизирани палетни станции.

С впечатляващи размери, технологични възможности и гъвкавост в производствения процес бяха и представените съвременни стругове и металорежещи машини с ЦПУ.  Сред доказателствата за това бяха хоризонталният стругов център Lynx2100 и високоефективният вертикален обработващ център DNM 4500 от Doosan Machine Tools.

3D принтирането е повече от необходимо

Форумът MachTech & InnoTech Expo 2019 затвърди мнението у специалистите, че 3D принтирането отдавна не е екзотичен, а необходим елемент от всеки индустриален сектор. Елиминирането на „човешките грешки“ бе сред спецификите на „ROBOT” – екструдерът за заваряване и 3D печат. Сред решенията бе и RI1 - 3D принтерът с FDM технология. Качествата ѝ дават възможност за ефективно използване на машината както за прототипиране, така и за изграждане на крайни продукти. Демонстриран бе и мощният индустриален 3D принтер 3D INDUSTRY F340. Благодарение на своята модулност той позволява да бъде персонализиран към нуждите на съответното производство. Многобройни бяха и 3D принтерите, специализирани в създаването на фини детайли и приложими в образованието, изработването на бижута, стоматологичната медицина и разнообразни други сфери. Разбира се, компаниите показаха и многообразие от метални детайли и възли за крайна употреба, функционални прототипи и резервни части.

MachTech & InnoTech Expo 2019 приключи. Но работата по проекта продължава. Защото следващото, 12-о издание, предстои. Международното изложение ще се проведе отново от 6 до 9 април 2020 г.