15.11.2018

Стартиращите компании са ДНК на 21 век

Имаме амбицията да покажем потенциала на Югоизточна Европа за реализиране на глобалната цифрова програма на Европейската комисия, подчерта еврокомисарят по цифрова икономика Мария Габриел

"Стартиращите (Start up) компаниите са ДНК на модерната икономика", коментира Мария Габриел, еврокомисар по цифрова икономика и цифрово общество при откриването на международната конференция Startup Europe Summit 2018 г. в Интер Експо Център на 15 ноември. "За първи път по темата се събират повече от 500 души и за мен е изключително важно, че това се случва именно в София", допълни тя. В събитието, провело се на 15 ноември, се включиха премиерът на България, Бойко Борисов, Душко Маркович, министър-председател на Черна гора, Ана Бърнабич, министър председател на Сърбия, Зоран Заев, министър-председател на Македония както и кметът на София, Йорданка Фандъкова.

Еврокомисарят отбеляза амбицията да бъде демонстриран потенциалът на Югоизточна Европа и Балканите в реализирането на глобалната цифрова програма на Европейската комисия. "Какво стои в характера на Startup компаниите? Те са амбициозни и се развиват с бързи темпове, склонни са дори да доминират, те имат по-висши цели - да създават продукти, които са от ползва за съвременното общество, и най-важното за иноваторите - провалът не е проблем, той е възможност. Те са ДНК на модерната икономика, икономиката на 21 в. Те са решаващи за появата на европейски цифрови шампиони или т.нар. еднорози с капитализация, която се оценява на 1 млрд. долара. От 226 еднорози в света само 13 са европейски, което е едва 3% от всички. Рисковият капитал, вложен в стартиращите компании, е едва 20% от този, който влагат САЩ и Китай", коментира пред присъстващите тя.

Като основно предизвикателство пред съвременните политики Мария Габриел посочи създаването на единния цифров пазар. Еврокомисарят изрази надежда, че до началото на 2019г. процесът ще бъде завършен. "С прилагането на плана "Юнкер" финансирането за стартиращи компании е нараснало от 20 до 283 млн. евро. От тях 9 млрд. евро са предвидени за създаване на цифрови иновационни хъбове. Иска ми се да бъдат създадени повече хъбове и особено в 13-те държави членки, присъединени след 2004 г.“, подчерта Габриел. В момента текат обучения за създаване на над 30 хъба. В България те са вече 3.

 Присъстващите разбраха, че в края на тази година стартира нова програма, която планира до 2020 г. да предостави 8 млн. евро за райони с потенциал, в които все още няма цифрови иновационни хъбове. Startup Europe вече е помогнала на 700 компании като е привлякла 160 млн. евро частни инвестиции.

Югоизточна Европа - силен Startup регион

С провеждането на събитието бе поставено началото на изграждането на много силен Startup регион, в който могат да се включат стартиращи бизнеси от Югоизточна Европа. На събитието беше подписана официална декларация за стимулиране на предприемачеството в Централна и Източна Европа.

Изключително важно е присъствието на няколко политически лидери от Западните Балкани. По този начин бе дадена заявка за търсенето на все повече възможности за превръщане на региона в двигател на стартиращите бизнеси в цяла Европа. На Startup Europe Summit 2018 участваха Душко Маркович, министър-председател на Черна гора, Ана Бърнабич, министър председател на Сърбия, Зоран Заев, министър-председател на Македония.

"Капиталът на младите трябва да бъде насочен в градивна посока", каза по време на откриването премиерът на България Бойко Борисов. "Целта е да създадем платформа за гражданите от региона и цяла Европа за изграждане на мощна европейска цифрова икономика", подчерта българският министър-председател.

"Днес светът е ваш, градът е ваш", обърна се към всички млади хора кметът на София Йорданка Фандъкова, изтъквайки, че именно в тях се крие възможността за по-бърза промяна. Столичният градоначалник информира, че 40 000 души са заети в ИТ сектора в София, който заема 5,7% от икономиката на града. "София е на второ място в европейските градове на бъдещето, регионът на Югоизточна Европа е в топ 10 на регионите на бъдещето", каза тя и напомни, че София е включена в предприемаческата платформа Scale, в която участват стартъп организации от 10 европейски града. В столицата е изградена гаранционна схема, по която са подадени 20 проекта и предстои първите от тях да бъдат одобрени в началото на 2019г.

Западните Балкани с потенциал да наваксат бързо

"През последните две години икономиката на Черна гора бележи растеж от 4,7%, но въпреки това нашата среда все още не е подходяща за развитие на този вид бизнеси", призна министър-председателят на Черна гора Душко Маркович. Една от причините е липсата на достатъчно публично и частно финансиране. Екипът му, изцяло от млади хора, в момента работи по механизми за насърчаване на Startup-и.

От 1 януари 2019 г. с 80% ще бъде намален данък печалба за фирмите, които инвестират в иновативна и развойна дейност. Това съобщи министър-председателят на Сърбия Ана Бърнабич. "Отворените данни са силен стимул за стартиращите бизнеси, заради което се фокусираме върху създаването на електронното правителство", сподели той. Допълвайки, че в местните икономики стремежът към предприемачестно не е силно застъпен,  докато в Израел 90% от децата заявяват, че искат да станат предприемачи. "Затова от октомври тази година на всички завършили техникум се дава възможност да създадат собствени компании, като бъдат освободени от  всякакви данъчни задължения", информира Ана Бърнабич.

"Нашите страни имат огромен потенциал да наваксаме бързо", изрази от трибуната своето мнение Зоран Заев, министър-председател на Република Македония. В страната вече работи фонд за подпомагане на стартиращи компании. Благодарение на 3-акселератора Македония трупа практически опит в политиките за финансиране на Startup-и.

За стартиращите компании като takeaway, най-важно е преборването на страха от провала. "Аз самият няколко пъти съм бил на дни от обявяване на фалит", коментира Владимир Давчев от takeaway. Според него не данъчните облекчения помагат на бизнеса. "Изключително трудно е да излезеш на европейския пазар, защото законодателството във всяка страна е различно и това е основна трудност за стартиращия бизнес. Намерих финансиране едва когато стъпих на чужд пазар", сподели от опита си той.

Startup Europe Summit 2018 даде възможност на Startup компаниите да дискутира предимствата на региона и възможностите за финансиране от ЕС. Своята ценна гледна точка представиха и инвеститорите. Раздадени бяха и наградите Startup Europe.
Gallery