22.10.2019

Robotics Strategy Forum 2019 – там където роботиката разкрива своя потенциал

Домакин на събитието е Интер Експо Център

Нови възможности, българските успехи в сферата на роботиката, тенденции, споделяне на опит и резултати, чертаене на стратегии за развитие. Всички тези теми и още много други, залягат във фокуса на Robotics Strategy Forum 2019. Домакин на вдъхновяващото събитие е Интер Експо Център, а залата, в която се провежа е изцяло обновената „Витоша“, която има единствения по рода си у нас curved екран, който създава 360 - градусова визуализация.

Форумът е организиран от Професионалната асоциация по роботика и автоматизация (PARA) и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП). Събитието дава възможност на присъстващите да се докоснат до знанията на именити лектори от страната и чужбина.

Сред гостите е Алекс Харви - генерален мениджър за автоматизация и вградени системи в Ocado Technology, който и е водещ експерт по изкуствен интелект и роботика. Посетителите могат да видят роботите на Giga Automata, Festo, ABB и на iRise Mechanics.  

Възможностите, които България дава

Robotics Strategy Forum 2019 започна с кратък анализ за ролята на автоматизацията в българската индустрия и продължи с панелите „Новата индустрия на България“ и „Бъдещето на роботиката“.

Интересен поглед върху роботиката дава панелът, посветен на робостартъпите у нас. „В България се оказа по-лесно“, коментира Георги Арабаджиев от Giga Automata. Според него развитието на проекти на запад е много трудно, защото се изисква по – голям ресурс във всяко отношение. Като един от недостатъците на българския бизнес Виктор Манев от ИМПЕТУС Капитал определи липсата на умение за реализиране на продажба.

И още...

Форумът дава на присъстващите възможност и да се запознаят с юридическите предизвикателства пред роботите на бъдещето, авторските права върху произведенията на AI алгоритми, автономните автомобили, намирането, обучението и преквалификацията на кадри в сферата на роботиката и автоматизацията.

Специално място се отделя на „Образование на бъдещето“. Панелът се фокусира върху обучението на бъдещите български инженери по електроника, мехатроника, роботика, софтуерно инженерство и други, както и преподаването на STEM специалностите в България на гимназиално, университетско и извънкласно ниво.

Специално място се отделя на „Образование на бъдещето“

 
Gallery