14.09.2019

Европейският конкурс за млади учени (EUCYS) събира участници от 39 държави в Интер Експо Център

Международният форум продължава до 17 септември

Общо 155 участници. 100 научни проекта от 39 държави. Млади учени, които представят бъдещето на различни научни сектори. От 14 до 17 септември широко своите врати отваря 31-ото издание на Европейския конкурс за млади учени (EUCYS), по време на който ще бъдат представени най-добрите и отличилите се ученически научни постижения. За първи път световното събите се провежда в България, а организатор е Министерството на образованието и науката в партньорство с Института по математика и информатика при Българска академия на науките и с финансовата подкрепа на Европейската комисия.

В изложбени зали 5 и 6 на Интер Експо Център международният форум събира участници от 39 държави – както страни членки на Европейския съюз, така и от държави извън него. В продължение на три дни младите учени от цял свят, на възраст между 14 и 20 години, ще представят проекти от областите на компютърните и инженерните науки, медицината, химията, биологията, околната среда, математиката, физиката.

Представяне в детайли на научните разработки

Форматът на EUCYS е отворен за публиката. Това дава възможност на любопитните посетители да посетят щандовете и свободно да комуникират с участниците, да задават своите въпроси и да се запознаят в детайли с представяните научни разработки. Българската страна  е представена от отбора от младите учени Звездин Бесарабов, Андрей Гиздов и Николай Пашов. Участията се осъществяват с подкрепата на Министерство на образованието и са част от програмата му за развиване на млади таланти.

Началото на EUCYS бе дадено с официално откриване, в което участие взеха кметът на София Йорданка Фандъкова, заместник-министърът на образованието, Таня Михайлова и българският еврокомисар Мария Габриел.

 „За първи път сме домакин; но с най-голям брой участници“, каза заместник-министърът на образованието, Таня Михайлова. Столичният кмет Йорданка Фандъкова отбеляза, че иновациите са най-важни за подобряване на живота на хората и средата на градовете. „Ще говорим все повече за изкуствения интелект, за цифровите технологии като възможност и като изискващи да се справяме с предизвикателства“, отчете българският еврокомисар Мария Габриел.

В рамките на международният научен форум се провежда и фотографската изложба „Антарктика – поглед от другата страна на света“. Тя предоставя на посетителите възможността да се запознаят с тайните на Антарктика през обектива на завладяващи художествени фотогравии.

Любителите на науката могат да посетят Европейския конкурс за млади учени (EUCYS) в Интер Експо Център от 9:30 до 16:00 ч.

Форматът на EUCYS е отворен за публиката
 
Gallery