04.10.2022

Апогеят на електронната търговия тепърва набира сили

2 млрд. долара ръст на годишна база само за 5 години, а увеличението продължава
 

Според Statista.com, от 2015г. до края на 2019 г. делът на електронната търговия расте двойно, достигайли 2 млрд. долара. С настъпването на корона кризата увеличението продължи, като обемът достига над 4,2 млрд. долара. Данните на изследователската компания eMarketer сочат, че делът на онлайн продажбите по света е достигнал почти 20% през 2021 г., а очакванията са до 2025 г. 25% от покупките на дребно да се осъществяват в интернет. Неоспоримо, специфичните времена на пандемията, ограничили движението на хората, свободното пазаруване във физическите магазини и настанилият се страх и притеснение от физически контакт с непознати хора, създаде перфектната среда за развитие на онлайн продажби. В комбинация и с постоянно развиващия се дигитален свят и множеството възможности, които предлагат социалните мрежи и интернет, доведе до все повече възможности за електронна търговия за бизнеса.

С възможностите идват и голямата конкуренция и масовост на пазара. А с настъпването на усложнената глобална икономическа и политическа обстановка се повишиха цените на енергия и суровини, транспорт, усети се липса на работна ръка и редица други проблеми. Въпросите какви са решенията на назряващите проблеми и как да се адаптира бизнеса, но и да се развива, как се променят навиците на потребителите в тази обстановка и какво е бъдещето пред индустрията са все по-актуални.
 
Отговорите в 8 часа
 
Отговорите на тези и още ред други любопитни въпроси идват днес - 4-ти октомври, на еCommerce Annual Summit 2022, организирано от списание Enterprise. Конференцията ще разгърне някой от най-ключовите теми за всички развиващи бизнес в сферата на онлайн търговията, като B2B продажби, маркетингова фуния за продажби, законови рамки на евродирективи, достигане до чужди пазари, лоялност на потребителите, мястото на Viber, TikTok и Meta в продажбите и още. Шестото издание на събитието се провежда в зала Витоша на Интер Експо Център и ще даде възможност на всички посетители да се докоснат до успешни практики от утвърдени професионалисти. Във фоайето на конгресния център са разположени зони за нетуъркинг и щандове на някои от най-успешно наложилите се компании в сферата на дигиталната търговия. Тази симфония от възможности ще бъде там само за 8 часа днес, но ще даде поле за размисъл и работа за дни напред.

 
Gallery